Atelierul de lucru exploratoriu a fost organizat de Centrul Euroregional pentru Democrație (CED), în parteneriat cu Școala de Management din Fribourg, Elveția, și l-a avut ca invitat special pe Prof. Dr. Thomas Straub, Expert în domeniul dezvoltării învățământului superior, Școala de Management Fribourg, și Director al Departamentului de Management și Administrarea Afacerilor, Universitatea din Geneva.

Evenimentul a avut loc in data de 25 iunie 2015, la Hotel Boavista, Timișoara, și a reunit reprezentanți ai celor patru universități de stat din Timișoara - Universitatea de Vest, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Universitatea Politehnica, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României”, organizații studențești și neguvernamentale, dar și reprezentanți ai Liceului Teoretic „Iris” și ai Școlii de Arte și Meserii „Gheorghe Atanasiu” din Timișoara.

Discuțiile s-au axat pe:

  • identificarea politicilor și practicilor curente privind accesibilitatea în cele patru universități de stat din Timișoara;
  • stabilirea etapei în care se află cele patru universități, în procesul de adoptare/ implementare a Cadrului de incluziune a studenților cu dizabilități elaborat de CED;
  • prezentarea cadrului legal din Elveția privind accesul persoanelor cu dizabilități la învățământul superior, precum și a politicilor și practicilor de accesibilitate utilizate de Școala de Management din Fribourg și alte universități din Elveția;
  • identificarea provocărilor întâmpinate de universitățile din Timișoara, în adoptarea / implementarea Cadrului de incluziune, pentru soluționarea cărora este nevoie de asistență din partea echipei de proiect româno-elvețiene.

Evenimentul s-a finalizat cu anunțarea câștigătorului competiției „Cea mai accesibilă universitate din Timișoara”, organizată de CED în 2014, prin proiectul „Dincolo de etichetă”. Titlul a revenit Universității de Vest din Timișoara pentru adoptarea Cadrului de incluziune a studenților cu dizabilități, elaborat de CED, și luarea de măsuri concrete pentru o mai bună accesibilitate, pornind de la acesta.


Datorită demersurilor întreprinse, Universitatea de Vest a fost invitată să nominalizeze un expert care să se alăture echipei CED la seminariile de schimb de know-how din Elveția, în perioada 26 – 30 iulie 2015.

Materiale:

Agenda

Prezentare Ana Leu

Prezentare Thomas Straub

Prezentare Simona Dragan

© Copyright 2016 - 2024 Toate drepturile rezervate. Dezvoltat de Blue Soft